به گزارش صدای بورس، علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با شناوری گفت: یکی از ضربههایی که بورس در یک سال اخیر خورد به علت تغییر در زیر ساختهای بازار سرمایه و وضع قوانین بدون کارشناسی بوده است، که روی بازار اثر نامطلوبی داشته ، پس هرگونه تصمیم گیری در رابطه با این چنین موارد باید با اجماع خبرگان بازار باشد و نباید به صورت هیجانی و عجلهای این تصمیم گرفته شود.
وی افزود: محیط سرمایه گذاری باید یک محیط امنی باشد که قوانین و مقررات برای شرکتها بلند مدت تعریف شود و از وضع قوانین کوتاه مدت خودداری شود.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: شرکتی که تجدید ارزیابی میدهد، به اندازه سهامی که مردم در دست دارند، سهامشان افزایش پیدا میکند، بنابراین اگر میخواهیم شناور را کم کنیم، باید شرکت بیاید سهام را از دست مردم جمع کند، و باید توجه کرد که هر نوع افزایش سرمایه به این معنی نیست که شرکت اقدام به عرضه سهام کند، فقط سهام در دست سهامداران زیاد میشود.
تاجبر اظهار کرد: نکته قابل توجه این است که مشکل بازار سرمایه ما در حال حاضر شناوری نیست بلکه شناوری بالا یکی از فاکتورهای کارایی بازار است، هر چه سهمی شناوری اش در بازار بالا باشد، امکان دستکاری قیمت در آن بازار کمتر است، شناور بالا برای سهم یک مزیت محسوب میشود.
وی درپاسخ به این پرسش که آیا این نظریه که اجازه بدهند شرکتهای تجدید ارزیابیشده در شرایط فعلی حداقل تا ۲ سال کمتر از ۱۰ درصد شناوری داشته باشند نظریه خوبی است؟ بیان کرد: حال اگر بخواهیم شناور را کم بکنیم یا الزام شرکتها به ۱۰ یا ۱۵ درصد شناوری کمتر کنیم، با پارامترهای بازار کارا مقابله کردیم.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: وقتی به هر علتی بخواهیم شناور را کم کنیم امکان دستکاری در قیمت را افزایش داده ایم، بنابراین به نتایج خوبی نخواهیم رسید، از نظر کارشناسی در حال حاضر مشکل بازار شناوری نیست، بلکه تردید سرمایه گذاران برای ورود به بازار است.
بیشتر بخوانید:
دلیل نابسامانی بازار فولاد، معافیت مالیاتی است
تاجبر در رابطه با تردد مردم در تصمیم گیری گفت: به علت تامین مالی سنگین دولت از بازار سرمایه در گذشته و در حال حاضر هم به علت مسائلی از جمله انتخابات، برجام مردم برای تصمیم گیری در بازار سرمایه مردد شده اند.
وی افزود: باید این تردید مردم برای سرمایه گذاری حذف شود، اگر دوباره ورود سرمایه گذاران به بازار را شاهد باشیم و این ورود متناسب و کنترل شده باشد، اعتمادها به این بازار جذب میشود، متاسفانه این اعتماد سازی صورت نگرفته است، چون بازاری روز مثبت و یک روز منفی است.
تاجبر در رابطه با دستکاری قیمت گفت: اینکه یک مجموعه بتواند با عرضهای قیمت سهم را کنترل کند دستکاری است و این امر به علت شناوری پایین سهم صورت گرفته است.
افزایش سرمایه درمیزان شناوری سهم اثری ندارد
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش سرمایه در شناوری سهم اثر گذار است؟، تصریح کرد: برای مثال فرض میکنیم یک شرکتی وجود دارد که شناور سهم آن ۷ درصد است، بعد از افزایش سرمایه با حضور تمام سهامداران، باز شناوری سهم همان ۷ درصد است، مگر اینکه مردم در افزایش سرمایه شرکت نکنند، که عموما این اتفاق رخ میدهد و پذیره نویسها حق تقدم استفاد نشده را بر میدارند، که باعث میشود شناوری سهم کم شود، این به این معنی نیست که شرکت در هنگام افرایش سرمایه سهام جدیدی را منتشر میکند.
وی افزود: در افزایش سرمایه در محل صرف سهم ممکن است هم چنین اتفاقی رخ دهد، از محل سلب حق تقدم، شرکت سهام منتشر میکند، به این صورت که از سهامدار قبلی سهام را به سهامدار جدید میدهد، اما در حالت کلی با افزایش سرمایه میزان شناوری سهم تغییر نمیکند.
تاجبر در پاسخ به این پرسش که با ثابت نگه داشتن شناوری بعد از افزایش سرمایه فشار عرضه ایجاد میشود؟ تشریح کرد: بله باعث ایجاد فشار عرضه میشود، اما راهکار کاهش شناوری نیست بلکه باید سمت تقاضا را اعتماد سازی کرد، تا سرمایه افراد به سمت بورس بیاید، تا عرضه و تقاضا یک دیگر را رفع کنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
نظر شما